Mejä – Verijälki

Mejään parit vinkit

Mejävaljaat

PILVIN mejä-koe tulokset ja tuomarien arvostelut

Perusasioita mejästä

Mejä on työläs mutta antoisa harrastus. Kokeissa menee koko viikonloppu, sillä ensin metsässä suunnistetaan jälki ja sen jälkeen se veretetään. Seuraavana päivänä on koe, olet ohjaajana omalle koiralle, toimit oppaana tekemälläsi jäljellä ja purat vielä sen.
Ennen koetta suoritetaan laukaisunsietotesti, jonka koiran tulee läpäistä päästäkseen verijäljelle.
Kaikkien osallistujien tulokset ilmoitetaan vasta kun kaikki jäljet on purettu.

Kokeen tarkoitus, ensisijainen tehtävä on arvioida koiran kykyä haavoittuneen riistaeläimen jäljestykseen.
Kokeessa kilpaillaan kahdessa luokassa AVO- sekä VOI-luokassa.

 • VOI-luokkaan koira nousee saavutettuaan AVO-luokassa kaksi AVO ensimmäiseen palkintoon oikeuttavaa tulosta ja sillä on näyttelytulos, vähintään T (tyydyttävä)
 • Koemuodossa saavutettuun jäljestysvalio (Fin JVA) arvoon koiralla tulee olla 3xVOI 1 tulos kahdelta eri tuomarilta. Näyttelytulos, vähintään H (hyvä)

Jälkikokeen palkintosijat

  • 1. palkinto (erinomainen) alaraja 40 pistettä
  • 2. palkinto (hyvä) alaraja 30 pistettä
  • 3. palkinto (tyydyttävä) alaraja 20 pistettä

MEJÄ – sanastoa

Avomerkintä: Jäljen merkitseminen krepillä tms. maastoon siten, että se on selvästi havaittavissa tulosuunnasta.
Tätä merkitsemistapaa käytetään harjoituksissa, mutta kokeissa vain 10 m lähdöstä. Ns. tukimerkkejä saa laittaa myös kokeissa, jos maasto on todella vaikea kulkusta.
Hukka: Koira hukkaa jäljen eikä itse onnistu löytämään sitä. Tuomitaan aina kun tuomari joutuu osoittamaan jäljen koiralle.
Ilmavainuisuus: Koira jäljestää pääosin kuono ilmassa.
Kaato: Jäljen loppupiste: 30 x 30 cm potkittu alue, jossa riistaeläimenä käytetty jänis tai sorkka ”makaa”.
Katko: Voittajaluokan jäljessä oleva veretön osuus.
Kulma: 90 asteen mutka jäljellä.
Lähtö: Jäljen alku: 30 x 30 cm potkittu alue, josta veretys (jälki) alkaa.
Maavainuisuus: Koira jäljestää pääosin kuono maassa.
Makaus: Esittää haavoitetun riistan makuupaikkaa: 30 x 30 cm potkittu alue, jossa sieneen ja maahan on lisätty verta.
Makauksen osoittaminen: Koiran tulee selvästi osoittaa makaus pysähtymällä ja nuuhkimalla.
Paluujälki: Koira kääntyy jäljellä takaisinpäin (tulosuuntaan). Kokeessa paluujäljen (20-30 m) seurauksena tuomitaan hukka.
Piilomerkintä: Jäljen merkitseminen maastoon siten, ettei sitä voi jäljen kulkusuunnasta havaita.
Veretys: Jäljen tekeminen maastoon sienen avulla.

Ennen varsinaisia harjoituksia
Kannattaa opettaa heti pieni pentu liikkumaan metsässä vapaana, näin se oppii kulkemaan erilaisissa maastoissa, ja tottuu metsän tuoksuihin ja ääniin.
Ensimmäiset verijäljet voi tehdä jo 4 kuukauden ikäiselle pennulle. Ensimmäiset jäljet ovat hyvin lyhyitä n. 10 – 50 m ja ne kannattaa tehdä pennulle hyvin helppokulkuiseen metsämaastoon.
Huom! Alkuharjoittelussa ei tehdä kulmia, vaan puolikuun muotoinen verijälki riittää. Ensin opetetaan koira seuraamaan verijälkeä, vasta sitten vaikeutetaan kulmilla.
Jäljestäminen on koirille luontaista toimintaa, se vaatii hyvää keskittymistä, jota pienillä pennuilla ei vielä välttämättä ole, älä ahnehdi liikaa.
Jäljestäminen on myös erinomaista energian purkamista, mutta samankaltaisilla toistuvilla harjoitteilla voit kyllästyttää koiran. Koiran voi myös syttyä liikaa eikä se silloin malta keskittyä työhönsä, opeta koira rauhoittumaan ennen jäljelle pääsyä. Opeta myös heti alusta asti kävelyvauhdilla työskentelyyn, näin se oppii myös tarkemman jälkityön.

Tarvikkeet

Veri, naudan tai hirvieläimen. Markettien pakastealtaista löytyy
Sieni esimerkiksi pala superlon patjaa tai saunasienen puolikas
Narua 2-3 m, tarkista narun kestävyys. Sidotaan kasteltu sieni
Valjaat koiralle, tärkeää että koiralle mukavat päällä
Jälkinaru 6 metriä pitkä, esim. lemmikkiliikkeistä pk-puolen jälkiliina, ei tartu oksiin metsässä
Kyypakkaus (aina metsällä mukana)
Kompassi opettele käyttämään
Kaato (kani, kanin keinonahka, hirven sorkka, varis tms.) Voit myös jättää jotain koiralle mieluista syötävää. Tärkeintä on että koira tietää milloin jälkityöskentely loppui ja se saa mieluisan palkkion. Totuta kuitenkin koira kokeissa kaadolla olevaan sorkkaan
Merkkauskreppiä ja tarroja
Muovipusseja pari taskuun. Verisieni nostetaan aina pussiin kun verijälki loppuu, ettei veritippoja tipu maastoon. Pusseihin on hyvä kerätä jäljen purkuvaiheessa merkkaustarrat/krepit

Mihin jälki
Hyvä olisi tutkia/tuntea maasto mihin aikoo verijäljen tehdä, ettei tule ikäviä yllätyksiä.
Älä tee jälkiä tuoreisiin metsähakkuu maastoihin, laajoille kallioalueille, jyrkänteisiin, lintujen pesimäpaikoille tms. Mieluiten riistarikkaaseen maastoon, jollaiset kokeessakin on, koiralle tulee samalla häiriöharjoittelua.
Jälki kannattaa aloittaa ja päättää lähelle tietä (matkaa tieltä kuitenkin niin että jäljen alkumakaus/loppumakaus (Kaato) on rauhallinen n. 30-50 m (kokeissa 60m)). Sinun on helppo lähteä jäljelle ja viedä kaatona käytetty riistaeläin tai muu mieluinen palkkio loppumakaukselle. Jälki haisee metsässä viikkoja, älä käytä ainakaan 5 viikkoon samaa jälkeä, kokemattomalle koiralle tee jälki aina uuteen maastoon. Tee jälkiä myös erilaisissa olosuhteissa, sateessa, helteellä ja vaihtelevan vaikeakulkuisissa maastoissa. Jälkien etäisyys toisistaan tulee olla vähintään n. 200, ettei tuuli tuo mahdolliselta viereiseltä jäljeltä hajua

Jälkeä tehtäessä
Merkkaamiseen käytetään kreppinauhaa ja pieniä oranssin värisiä kaupan tarjoustarroja, pyykkipojatkin käyvät hyvin, jos erottuvat hyvin maastosta. Harjoitellessa varsinkin kannattaa käyttää paljon avomerkintää, ettei jälki huku itseltä. Vaikka koiraa ei missään nimessä pidä eikä saa ohjata (kannustaa kyllä) pysymään verijäljellä, on silti hyvä tietää missä jälki menee. Jos koira hukkaa jäljen voit osoittaa koiran uudestaan jäljen päälle ja kehottaa sitä jatkamaan työtään.

  • Merkkaa matka tieltä lähtömakaukselle selvästi jotta löydät sen helposti lähtiessäsi jäljestämään. Potki jäljen alussa 30 x 30 cm kokoiselta alueelta pintakerros pois (lähtömakaus). Laske sieni keskelle lähtömakausta ja kaada sieneen n. 1dl verta, pirskota muutamia pisaroita verta vielä makauksen reunoille. Jaa loppu veri niin moneen osaan kuin olet ajatellut tehdä makauksia reitille, laita veripulloon merkit ettei veri lopu kesken matkaa. Jokaisella makauksella lisätään myös sieneen verta.
  • Kävele kohtisuoraan (kompassi, luonnon omat maamerkit) ja merkkaa kulkusi kreppinauhalla (tarjoustarrat näkyvät kauaksi, mutta sateella irtoavat helposti) tms. Laita mieluummin liikaa kuin liian vähän merkkejä.
  • Kulkiessasi valitse selvä näkyvyys tulevalle makaukselle. Laita n. 20 m ennen makausta etumerkki josta tiedät että makaus lähestyy. Merkitse se niin selkeästi että huomaat sen varmasti, näin pystyt itse tarkkailemaan koirasi käyttäytymistä makauksella. Kun teet makauksia, tee ne samankokoisiksi kuin lähtömakauskin
  • Älä tuhlaa verta, sopiva määrä on 3 dl kilometrin matkalle.
  • Sieni tulee aina viimeisenä, kun veretät jälkeä. Nosta sieni ylös kun ylität ojia, vältä sotkemasta verta saappaisiisi, jolloin verenhajua tulee myös merkatun jäljen ulkopuolelle.
  • Merkkaa loppumakauksen (Kaato) paikka selkeästi, ettet riistaa tms. viedessäsi vahingossa kävele sen ohi tai joudu etsimään sitä (Itselle käynyt monesti) Merkkaa myös matka loppumakaukselta tielle selvästi kreppinauhalla, helpompi löytää.
  • Anna jäljen vanheta (aloittelevalle/pennulle tunti tai pari ja kokeneemmalle koiralle yön yli)

Jäljestys

  • Vie riista tms. (kaato) loppumakaukselle.
  • Laita koiralle jälkivaljaat ja kytke se jälkinaruun. Jos koira on liian innokas, älä päästä sitä jäljelle ennen kuin se rauhoittuu.
  • Siirtykää rauhassa alkumakaukselle, taputa kädelläsi alkumakausta sano esim. ”jälki”. Tässä vaiheessa koira melko varmasti hoksaa mistä on kysymys ja lähtee jäljestämään. Pidä koira alussa lyhyessä narussa ja opasta sitä tarvittaessa vaikka askel askeleelta 10 metriä (sallittu myös kokeessa), näin se rauhoittuu ja saa jäljelle hyvän lähdön. Jättäydy sitten narun päähän ja kävele koiran perässä, anna koiralle työskentelyrauha, ole eleetön ja hiljaa. Jäljestys tapahtuu aina kävelyvauhtia, opeta heti alusta tähän, jarruta mitään sanomatta, laita solmu jälkinarun päähän, pitävämpi ote (hyville näppylähanskoille on myös käyttöä)
  • Mikäli koira poistuu jäljeltä, anna sen etsiä jälkeä muutamia minuutteja. Jos koira jäljestää paluujälkeä (kääntyy tulosuuntaan) enemmän kuin parikymmentä metriä, pysäytä se ja vie takaisin jäljelle, näytä kädellä jäljen kohta ja kehota sitä jatkamaan (”jälki”) Huomioi ! Koira voi olla jäljellä, vaikka se ei kuljekaan verijäljen päällä, hajuvana voi olla esim. 5 m sivumpana (sääolosuhteet) Jos koira lähtee riistan perään kiellä sitä ja palauta jäljelle. (Kokeissa et tiedä missä jälki kulkee, etkä saa kieltää koiraa kuin kerran esim. jos näet käärmeen tai koira häiritsee pesiviä lintuja)
  • Koiran tulisi ilmaista jäljen varrella olevat makaukset (pysähtymällä, nuolemalla/haistelemalla), huomioi heti koiran hyvä tapa merkata makaus, käytä tarvittaessa makauksella makupalaa.
  • Kokeissa ohjaaja kulkee aina narun päässä, koiraa ei saa päästää irti missään vaiheessa. Koiran saa pysäyttää vain tuomarin käskystä (esim. hukka) jolloin tuomari osoittaa jäljeltä kohdan josta jälkityö jatkuu.
  • Älä unohda purkaa käyttämiäsi merkkejä metsästä.
%d bloggaajaa tykkää tästä: