Pipsa – Iktyoosi ??

Sairaudet ovat vallanneet koirani?
Onneksi Enska sentään on ollut terve kuin pukki, ilman sarvia ja kulkusia.
Luin uudesta Golden Ring lehdestä Iktyoosista ja kas kummaa! kun tutkin Pipsaa tarkemmin, niin sieltähän se löytyi.
Vai löytyikö? Viitteitä antaa, mutta tutkimus maksaisi kolmattasataa euroa, joten eipä maksa vaivaa, koska Pipsalla on tauti lievä tai jotain muuta. Oreilematonta vanhuskoiraa turha käyttää lääkärissä.
Tässä nyt pieni otanta sieltä täältä tekstiä:
”Aiheuttaja on mutaatio eli geenivirhe ja sairastuneen yksilön täytyy saada se molemmilta vanhemmilta.”
Yli 76% todettiin alle vuoden ikäisenä, mutta aikuisella koiralla diagnoosi on erittäin harvinainen”
”Varma diagnoosi saadaan histopatologisilla tutkimuksilla eli otattamalla koiran ihosta koepaloja”
”Toistaiseksi iktyoosin ei ole todettu olevan sidoksissa mihinkään muuhun sairauteen, vaan koira on muuten usein perusterve”

Pipsallahan on hyvin tumma pigmentti, edes nenä ei vaalene talvella.
Karva on vaaleaa, mutta aivan mielettömän paksua ja lyhyttä, sen ihoa ei kyllä helposti pääse kurkkimaan.
Nyt kohtuleikkauksen jälkeen kun karvat on ajeltu aloimme kotona oikein ihmettelemään Pipsan tummaa ihoa. Varsin outoa.
Äsken kummarruin oikein tarkastelemaan ja kyllähän sieltä pientä hilsettä vai liekö kuollutta ihoa oli  irronnut. Tauti on ilmeisesi hyvin lievä sillä ”isot saippuahiutaleet” olisin varmasti jo aikoja sitten noteerannut.
Kyljissä, vatsan alla, kainaloissa ja lavan kärjessä esiintyy runsaasti, iho on myös sieltä tummaa.
Onneksi pitäisi olla harmiton tauti. Ostin äskettäin kookosöljyä ja olen antanut kaikille koirille, veikkaan että tekee Pipsan iholle erityisen hyvää.

Pipsan turkki on niin mielettömän tiheä, mutta tästä saa kuvan miten musta sen iho on ja hilsettä on irronnut. Jouduin ottamaan illalla hämärässä salamavalolla, joten kuva ei kerro ihan koko totuutta.

Oli miten oli. Kun tautia ei ole varmistettu, niin jääköön pelkäksi olettamukseksi.

6 thoughts on “Pipsa – Iktyoosi ??

  1. Siis jumalauta!Mun ekalla kultsulla oli toi sama, 150% varmuudella!!!Eikä kukaan lekuri tiennyt sanoa mitään vaikka monelle näytin sen mustaa, laattamaista hilsehtivää ihoa, kjallista allergiaruokaa vaan joka ei auttanut!

  2. Sillä oli sit varmaan pahana tuo tauti.
    Ei taida olla kovin tunnettua vai oisko suurin osa niin lievä/oireilematon, ettei itsekään kiinnitä siihen tarpeeksi huomiota, ihmettelee vaan.
    Kummallista kun Pipsan kohdunpoiston yhteydessä lääkäri ei maininnut mitään. Täytyypä seuraavan kerran lekurissa ottaa asia puheeksi.
    Pipsalla on selkäpuolen iho ihan vaaleaa, alapuolella sit tummaa.

  3. Kiinnostuksen vuoksi kysynkin, että mitä kuuluu tänä päivänä? Itsellä myös kultainennoutaja ja iho on hyvin samantyyppinen. Otin yhteyttä eläinlääkäriin tämän ihon tummuuden ja laattamaisen hilseilyn vuoksi ja lisäksi myös yht’äkkisten ripuleiden vuoksi. Ripulointi-asiaan ollaan saatu jo apu. Apu löytyi raaka-ruokinnasta ja nyt Aapo-koira syökin vain broilerin siipiä ja kanakasvismössöä. Ei saa siis mitään sellaista ainesosaa, joka sisältäisi viljaa tai muitakaan hiilihydraattien lähteitä. Lisäksi koiralla todettiin myös paha hiivatulehdus korvissa, tassuissa, suupielissä, ja peräaukolla. Hiivan perimmäistä aiheuttajaa etsitään edelleen. Kyseessä saattaa olla jokin muukin allergia kuin ruoka-aineallergia ja lisäksi iktyoosi aiheuttaa yliherkkyyttä hiivatulehduksille. Lisäksi lääkäri tosiaan suositteli viimeistään ensi keväänä, että otatuttaisimme ihon koepalat iktyoosin poissulkemiseksi. Nyt kun olen lueskellut netistä iktyoosista, ja nähnyt kuvia iktyoosikoirien ihoista ja hilselaatoista niin oman koiran iho näyttää aivan samanlaiselle.

    • Hei
      Pipsalla oli hyvin lievää tuo hilseily eikä se haitannut sitä millään tavalla. Pipsa oli muuten erittäin terve, ei allergioita eikä muutakaan, kunnes täytti 10 vuotta ja todettiin spondyloosi – selkärangan rappeutuma, viheliäinen tauti. Pipsa kuoli viime kesänä maksasyöpään – tutkittiin ja kuvattiin, se oli nopea loppu. Pipsa oli uskomattoman ihana koira, ihanat muistot jäi.
      Nyt vanhemmalla kultaisellani on krooninen suolistotulehdus, alkoi ripulilla. Kokeilin myös raakaruokintaa vihanneksien kanssa, mutta kestää vain pelkkää kanan lihaa.
      Todella raskaita aikoja kun koira oireilee ja sairastaa parantumatonta tautia.
      Jaksamista sulle ja toivottavasti Aapo pysyy terveenä

  4. Voi itku, osanottoni Pipsan poismenon johdosta 😥 Ja voimia nykyisen kultsusi kanssa ❤
    Omalla kultsulla myöskin pigmentti tumma kyljissä, lonkissa, rinnassa ja vatsan alla. Ell epäili allergiaa tai iktyoosia. Royal Canin hypoallergenic ruoka ei auta, nyt kokeilen Cibaun kala ja riisi ruokaa. Vaikuttaisi (koputan puuta) helpottaneen jo nyt, vaikka vasta hetki tuota ruokaa syötetty. Ell sanoi, että jos suomutautia (iktyoosia) olisi, suomuilisi yleensä joka puolelta? Mutta en sitten tiedä. Kallista on tosiaan koepalan ottaminen, mieluummiin kokeilee ensin ruoanvaihdosta 🙂
    Tsemppiä kaikille loppukesään 🙂 🙂

  5. Kiitos osanotosta ja tsempityksestä.
    Pipsa eli täysin terveenä ekat 10 vuotta ja kuoli 13 1/2 vuotiaana. Tuntuu että saa olla tosi kiitollinen, jos koiran saa pitää terveenä 10 vuoden ikään. Golden Ringin sivulla on iktyoosista juttua, taitaa olla aika yleinen tauti kultaisilla. Lisäksi liuta muita sairauksia, joista ei puhuta. Mulla on ollut kuusi kultaista ja vain yksi mennyt vanhuuttaan hautaan 14 vuoden ikäisenä. Tällä nuoremmalla kultaisella on epilepsia, onneksi lääkkeillä on oireeton, muuten on ollut täysin terve.

    Toivottavasti uusi ruoka auttaa, jos ei niin kokeile raakaruokintaa. Meillä vanhempi oli yllätys, yllätys allerginen varastopunkille – ei kestä säkkiruokia. Ei edes elukkalääkärin, vaikka ne niitä kalliita sapuskoja aina tyrkyttää.
    Mukavaa kesän jatkoa 😀

Jätä kommentti